fbpx

Altijd al eens willen zwaardvechten?

Vanaf 1 September gaat in Ridderkerk Bogatyr van start.

De Bogatyr zijn legendarische Russische ridders die voorkomen in verhalen en poëzie. Je zou ze kunnen vergelijken met de hier meer bekende ridders van de ronde tafel uit de koning Arthur legendes.

Als club bestuderen en oefenen wij met historische wapens vanuit verschillende windstreken. Je kunt hierbij denken aan zwaarden, dolken en speren. Op deze manier proberen we deze tradities in stand te houden. Hier vallen ook Historical European Martial Arts (H.E.M.A) onder. We bestuderen dus ook middeleeuwse wapens uit Europa zoals bijvoorbeeld mes, beukelaar en rapier maar ook het worstelen. 

Het gaat echter verder dan alleen zwaaien met een zwaard. We bestuderen oude bronnen. Een voorbeeld is de leer van Lichtenauer, een Duitse zwaardmeester die in de 14de eeuw leefde. Er is weinig over deze meester zelf bekend, echter zijn leer heeft diverse vertaalde manuscripten.

Sommige bronnen zijn echter niet of nauwelijks op papier te vinden, maar worden in bepaalde tradities nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Om ook hier kennis van op te doen zijn de instructeurs naar verschillende meesters gereisd om kennis en vaardigheden te vergaren. Een goed voorbeeld is de kennis over de  Russische zweep en sabel opgedaan in Rusland en Duitsland.

De Training

Na de warming up, starten we met de wapentraining. Er worden dan diverse technieken behandeld zowel individueel als met een partner. We richten ons de komende tijd vooral het langzwaard en de shashka (Russische sabel). 

Er zijn verschillende oefenwapens op de markt, van staal, hout of synthetisch materiaal (kunststof). Wij trainen vooral met de synthetische wapens vanwege veiligheid en de kosten. Sommige leden hebben ook stalen wapens en HEMA bescherming, waardoor zij met meer snelheid en kracht kunnen trainen en sparren.

Beginnende leden kunnen tijdens de les clubwapens en uitrusting gebruiken. We verwachten echter dat je in de loop der tijd zelf basismateriaal aanschaft. Voor advies kun je altijd terecht bij onze instructeurs.

Veel gestelde vragen

V: Waar en wanneer is de training?

A: De training is op donderdag van 19:30 tot 20:30 uur in de gymzaal aan de P.C. Hooftstraat 5 in Ridderkerk


V: vanaf welke leeftijd kan ik mee doen?

A: 16 jaar

 

V: heb ik ervaring nodig in wapentraining?

A: nee, je kan met elke kennis instappen

 

V: Hoe gaat de eerste keer dat ik kom trainen verlopen?

A: De eerste paar keer zal je trainen met iemand die al wat meer ervaring heeft.

Hij of zij zorgt ervoor dat er extra aandacht aan je wordt besteed zodat je alle oefeningen kunt volgen en meedoen. Iedereen is er om van elkaar te leren en met elkaar te trainen. De trainingen zijn ontspannen, hebben een vriendelijke sfeer en er wordt veel gelachen. Het haantjes en macho gedrag dat geassocieerd wordt met veel vechtsporten is absoluut niet aanwezig.

 

V: Heb ik gelijk een zwaard/sabel/dolk/bescherming/uitrusting nodig?

A: Nee, in het begin kun je uitrusting en wapens van de club lenen. We verwachten wel dat als je langer lid bent je voor je eigen uitrusting zorgt.

 

V: Wat zijn de kosten en hoe vaak is er een training?

A: De trainingen kosten 15 Euro per maand. Er is vooralsnog 1 training per week die je kunt volgen, maar bij voldoende animo gaan er meer lessen komen. De trainingen gaan door tijdens schoolvakanties met uitzondering van een periode in de zomervakantie.


V: Op dit moment train ik bij de Nederlandse Systema Associatie, krijg ik korting als ik ook bij Bogatyr train?

A: Jazeker, je krijgt een korting van 5 Euro, dus je betaalt per maand maar 10 Euro:

 

V: Ik heb nog nooit bij jullie getraind, hoe moet ik beginnen?

A: Je kunt gewoon een berichtje sturen ( stuur een email aan paul@bogatyr.nl ) dat je langs wilt komen voor een proefles. Je kunt dat alle vragen stellen die je hebt, meetrainen en de sfeer proeven. De proefles is kosteloos en zonder verdere verplichtingen. 

Geïnteresseerd?

Neem contact op met onze zwaardmeester Paul en kom eens langs om de sfeer te proeven.

stuur een email aan paul@bogatyr.nl 

of bel: 0621575122